Van toen tot nu

Kinderdorp Bennekom is in 1973 opgericht door een groep enthousiaste vrijwilligers en begon op een locatie aan de Heidelaan. De eerste 7 jaar bouwden de kinderen aan hun hutjes op een terrein van 2700 m2. Aanvankelijk kwamen hier ongeveer 200 kinderen op af, maar Kinderdorp bleek een enorm succes en bleef groeien. Om die reden moesten we verhuizen naar een grotere locatie van 6000 m2 aan de Vosseweg. Na 18 jaar werd ook deze plek te klein en sinds 1988 zijn we gesitueerd aan de Achterstraat.

Het Kinderdorp terrein bestaat tegenwoordig uit 8200m2 en hier bouwen tegenwoordig om en nabij 1700 kinderen 5 dagen lang aan hun houten huisjes, molens, kerken, krotjes en andere mooie creaties. Inmiddels steken elk jaar ongeveer 160 vrijwilligers hun handen uit de mouwen om dit prachtige bouwdorp voor de kids van Bennekom en omstreken te realiseren.

Het huttenbouwdorp is zo groot geworden, dat in samenwerking met de brandweer in 1999 een vaste indeling van het bouwterrein is gemaakt. In datzelfde jaar won Kinderdorp Bennekom de Vrijwilligers Bokaal 1999/2000, voor de beste vrijwilligersorganisatie in de gemeente Ede.

Sinds 2001 is de locatie aan de Achterstraat omgedoopt in “Landgoed Kinderdorp” en heeft het, net zoals alle landgoederen in de gemeente Ede, de fraaie, bijbehorende slagbomen met opschrift gekregen. Ook zijn er straatnaamborden geplaatst zodat er geen twijfel kan bestaan waar het landgoed is gevestigd.

Begin 2007 is de terreinindeling aangepast met als grootste wijziging, het verplaatsen van het huttendorp vanaf de kant van de Achterstraat naar het gedeelte achter het Sport en Spel terrein. De bijbehorende infrastructuur is in het voorjaar van 2008 aangepakt zodat het voor het Kinderdorp in augustus van dat jaar gereed was.

In 2009 is op het voormalig bouwterrein van het huttendorp een tijdelijk onderkomen voor de Wilhelminaschool gebouwd, met als gevolg dat de ingang van het Kinderdorp in dat jaar smaller is dan andere jaren. De nieuwbouw van de Wilhelminaschool is in de zomer van 2010 is afgerond en met als gevolg dat de tijdelijke school weer werd afgebroken en zo beschikt het Kinderdorp weer over de volledige ruimte.

Sinds 2013 staat midden op het Kinderdorp terrein een skatebaan met diverse attributen. Hier wordt tijdens de speelweek geen gebruik van gemaakt vanwege veiligheidsoverwegingen. Hier staan diverse tenten voor verschillende onderdelen waar de kinderen kunnen spelen. Zo is het paviljoen waar je met LEGO kunt spelen voorzien van een goede stevige ondergrond, waarbij legio stukjes met gemak kunnen worden teruggevonden.

Eind 2019 is de coronapandemie uitgebroken. Om die reden is er besloten om Kinderdorp in 2020 niet door te laten gaan. Dit tot groot verdriet van alle vrijwilligers, kinderen en andere betrokkenen. Wel is er door een aantal vrijwilligers van het Kinderdorps Dagblad een Kinderdorp Vakantieboek uitgebracht met veel spelletjes, activiteiten en ander vermaak. Ook hebben we één dag Kinderdorpradio gedraaid. Hier werden alle klassiekers van de Kinderdorpradio afgespeeld, kwam de burgemeester langs, er werd voorgelezen en was er een livestream waar je alles kon zien. 

Ook in 2021 heeft het Kinderdorp een aangepaste versie moeten houden wegens COVID-19. Kinderdorp heeft toen het Kinderdorp Hap en Stap georganiseerd. Dit was een leuke wandelroute door Bennekom met verschillende activiteiten onderweg. Er werden foto's gemaakt, er was een heus Kinderdorpcasino, een knutselwerkje van de DIY-tent, een sportparcour die afgelegd moest worden en natuurlijk konden de welbekende pannenkoeken niet ontbreken. Het was een geslaagde dag ondanks alle omstandigheden.